Als de biologische landbouw en het "AB"-label tegenwoordig bij iedereen bekend zijn, zijn biodynamische wijn en het "Demeter"-label dat veel minder. En toch is biodynamica een kweekmethode die het concept van 'helemaal natuurlijk' nog verder drijft dan biologisch.
Deze manier van cultiveren zoekt symbiose met de natuur. De mens streeft naar het versterken van het organische leven en de uitwisseling tussen de bodem en de gecultiveerde plant, met als voornaamste gevolg dat er geen chemicaliën meer nodig zijn om het te beschermen (pesticiden) of te voeden (kunstmest).
Met biodynamica zorgt de wijnmaker voor de wijnstok, versterkt hem en oogst zijn vruchten, zonder hem uit te putten
Voor Gérard Bertrand, een fervent verdediger van het milieu, is biodynamica een ware levensfilosofie. Het was in 2002, in het Domaine de Cigalus, dat hij zijn eerste wijngaard ombouwde naar Biodynamics. Overtuigd van de voordelen van deze teeltmethode dicht bij de natuur, past hij nu de principes van de biodynamica toe op alle wijnstokken van zijn landgoederen in Languedoc-Roussillon, die vandaag 950 hectare vertegenwoordigt, verspreid over de hele regio Occitanie.