Biologische Languedoc-wijn van de domeinen van Gérard Bertrand

Een biologische wijn ontdekken die het milieu respecteert

Het verzoenen van de productie van uitstekende biologische wijnen met respect voor de natuur is een sterk engagement van Gérard Bertrand.

Deze dappere man en echte ambassadeur van milieubescherming is vandaag de dag de wereldleider in biologische wijnen.

In de loop der jaren heeft Gérard Bertrand 14 landgoederen, verspreid over de Languedoc-Roussillon, overgenomen en ondersteund bij hun overgang naar een schonere productiemethode. Vandaag is de weddenschap gewonnen: alle percelen met wijnstokken hebben op zijn minst het label AB en de wijnen drukken op briljante wijze het terroir uit waar ze vandaan komen.

vin bio languedoc

Wat is een biologische wijn?

Een biologische wijn is een wijn gemaakt volgens de principes van biologische landbouw, d.w.z. landbouw zonder herbiciden, GGO's en andere chemische meststoffen.

Voor de wijnmaker betekent dit dat deze principes worden toegepast op het hele wijnbereidingsproces, van het verbouwen van de wijnstokken (wijnbouw) tot het omzetten van de druiven in wijn (vinificatie).

Een biologische wijn wordt gemaakt van druiven die zelf biologisch gecertificeerd zijn, evenals alle toevoegingen (inputs) die nodig zijn voor de juiste omzetting van de druiven in wijn (gisten, klaringsproduct, enz.).

Een gecertificeerde biologische wijn wordt dus geproduceerd van kwaliteitswijnstokken, volgens praktijken die het milieu respecteren.

Het verkrijgen van het Bio "AB"-label vereist naleving van strikte specificaties die zijn opgesteld door de Europese Unie (Verordening nr. 203/2012).

Onlangs is het CAB-label (Conversion en Agriculture Biologique) verschenen en maakt het mogelijk om wijnboeren in de regio Occitanie te identificeren die het proces hebben ondernomen om hun wijnstokken om te vormen tot biologische landbouw.

Om het juiste gedrag van biologische producenten te waarborgen, zijn onafhankelijke organisaties die zijn goedgekeurd door het INAO (Nationaal Instituut voor Oorsprong en Kwaliteit) verantwoordelijk voor het certificeren en controleren van de naleving van de specificaties van het label. Laten we onder deze onafhankelijke instanties bijvoorbeeld voor biologische wijnen uit de Languedoc citeren: Ecocert, Certisud, Qualisud, Alpes Contrôles, enz.

Echter, om een ​​kwaliteitswijn te verkrijgen, is het produceren van een wijnstok zonder chemische producten niet alles. Zonder menselijke knowhow zou druivensap onvermijdelijk in azijn veranderen.

Het is dus aan de wijnboer, en de oenoloog, om een ​​overheersende rol te spelen bij het bedenken van een biologische wijn.

Ontdek het volledige assortiment en de collectie biologische wijnen van Gérard Bertrand.

Uitverkocht

Uitverkocht

Uitverkocht

Uitverkocht

Uitverkocht

Wat zijn de voordelen van biologische wijn?

avantages vin bio

Zoals we zojuist hebben gezien, betekent het produceren van een biologische wijn meer ecologisch zijn, meer aandacht voor de natuur, en daarom bezit Gérard Bertrand nu meer dan 950 hectare wijnstokken met het label AB of in aanbouw.

Maar wat zijn de voordelen van een wijn uit de biologische landbouw? En wat zijn de verschillen met een traditionele wijn?

Het belangrijkste voordeel van een biologische kwaliteitswijn zoals een biodynamische wijn, is dat hij het volledige potentieel van het fruit tot uitdrukking brengt. De druif, die tijdens zijn ontwikkeling wordt gerespecteerd, levert al zijn smaken.

Een perceel wijnstok gecertificeerd AB is een garantie om in de aanwezigheid te zijn van een wijnstok die een homogeen en evenwichtig beheer heeft gekregen, met het geduld van een cultuur die in de richting van de plant gaat, en niet in de zin van productiviteit ten koste van alles. Bij een biologische wijn is de ontwikkeling van de druif zelf net zo belangrijk als het werk van de man in de kelder. Maar laten we naar het belangrijkste punt gaan, de smaak!

Het is algemeen bekend dat biologische wijnen, wanneer ze van hoge kwaliteit zijn, zoals Languedoc Gérard Bertrand-wijnen, fijnere en delicatere smaken leveren dan een traditionele wijn. De balans van smaken is dus opmerkelijk, met zeer aanwezige bloemige tonen. Een van de redenen voor deze balans is dat het een wijn is die minder op alcohol is gebouwd dan voor een traditionele wijn.

Een andere typische smaak van biologische Languedoc-wijnen is hun uitzonderlijke mineraliteit. Dit is wat vooral opvalt voor de wijnen die worden geproduceerd op de landgoederen van Gérard Bertrand, zoals in Château de l'Hospitalet, een uitzonderlijk pand gelegen in het hart van het Massif de la Clape , een kalkstenen terroir bij uitstek.

De verklaring hiervoor is dat onbehandelde druiven veel meer geconcentreerd zijn in sporenelementen en mineralen. Dit is wat het mogelijk maakt om bij het proeven van wijn deze minerale, frisse, bijna zoute smaak te vinden, vooral voor witte wijnen. Een biologische wijn is, zoals we hebben gezien, een wijn die wordt gemaakt door dichter bij de essentie, bij het fruit en het terroir te staan. Deze smaken zijn subtiel, uitgebalanceerd en onthullen hun geschiedenis.

Als we zouden moeten samenvatten, zouden we kunnen zeggen dat een biologische wijn niet liegt, hij drukt gewoon uit wat hij is.

En biodynamica?

We zijn ervan overtuigd dat biologisch-dynamische landbouw in harmonie met de natuur de beste manier is om wijnen van topkwaliteit te produceren van onze terroirs in Zuid-Frankrijk. Daarom zijn we begonnen met de omzetting van onze landgoederen naar biodynamische landbouw op het Domaine de Cigalus in 2002 en dat tegen 2023 alle wijngaarden gecertificeerd zullen zijn DEMETER.

Lees meer over biodynamische wijn in de Languedoc.