Het productieproces van roséwijn lijkt sterk op dat van rode wijn, alleen de maceratietijd, die korter is voor rosé, maakt het mogelijk om een lichtroze/zalmkleur te verkrijgen.
Roséwijn wordt dus gemaakt van zwarte druiven met witte pulp, zoals Pinot Noir, Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault of Malbec.
Dit is met name het geval voor de Or & Azur rosé wijncollectie, een Languedoc AOP cuvée ontworpen door Gérard Bertrand, met het label AB (biologische wijn) en Bee Friendly (behoud van bestuivende insecten) geproduceerd uit de druivenrassen Grenache en Cinsault.
Als je het niet wist, hebben maar heel weinig zwarte druiven gekleurd vruchtvlees. Deze maken deel uit van de categorie van de zogenaamde “kleurstof”-druivensoorten.
De lichtroze kleur van roséwijn wordt dus verkregen dankzij de schil van de druiven, en niet dankzij het vruchtvlees. Het is tijdens het persen en macereren, wanneer het druivensap in contact komt met de schil, dat het van kleur verandert. Dus hoe langer de maceratie, hoe intenser de kleur zal zijn en de kleur rood zal benaderen.
Zodra de kleur- en maceratiefase is voltooid, begint de fermentatiefase.
Gisting maakt het mogelijk suikers om te zetten in alcohol door de werking van gisten die van nature aanwezig zijn of door de mens worden toegevoegd.
Ten slotte, voor het bottelen, doorloopt de wijn de rijpingsfase, in eikenhouten vaten voor hoogwaardige rosés of in roestvrijstalen vaten.
Veroudering is een zeer belangrijke fase in het proces van het maken van roséwijn.
Het is inderdaad tijdens het rijpen dat er aan de aroma's en structuur van de wijn wordt gewerkt.
Na de devatting komt de laatste fase van het bottelen, dat wil zeggen, zoals de naam al doet vermoeden, het bottelen van de wijn, en zal worden afgesloten met een kurk of schroefdop.
Nu weet je hoe roséwijn wordt geproduceerd!
Het enige dat u nu hoeft te doen, is uitzoeken wat de beste roséwijnen zijn om de juiste keuze te maken!