Gerard Bertrand sinaasappelwijn

Sinaasappelwijn, een originele biologische wijn die teruggaat tot de oorsprong van de eerste wijnen

Ook wel amberkleurige wijn genoemd, is oranje wijn een bijzondere wijnsoort die aandacht verdient. De weinig bekende sinaasappelwijn wordt beschouwd als de vierde kleur van wijn, na rode wijn, witte wijn en roséwijn.

Gérard Bertrand, als liefhebber van terroirs en karaktervolle wijnen, wil deze historische wijn up-to-date brengen, met name dankzij Orange Gold, een gelabelde oranje wijn bio met een mooie frisheid, lichte tannines en een subtiele natuurlijke zuurgraad.

Ontdek biologische Orange Gold wijn Gérard Bertrand

Wat is oranje wijn?

Als we een eenvoudige definitie van oranje wijn zouden moeten geven, zouden we kunnen zeggen dat het een witte wijn is die gevinifieerd is zoals een rode wijn.

Inderdaad, net als witte wijn, wordt oranje wijn gemaakt van witte druiven.

Het bijzondere van het ontwerp van oranje wijn is dat het druivensap gedurende een bepaalde tijd in contact blijft met de schillen, pitten en stengels (het kader van de tros).

Tijdens deze maceratiefase worden de tannines geconcentreerd en verschijnt de ambergele kleur die kenmerkend is voor oranje wijn.

Net als andere soorten wijn kan een sinaasappelwijn afkomstig zijn van traditionele landbouw, biologisch of biodynamisch (Wat is een biologische wijn? / Wat is een biodynamische wijn?).

Het AB-label en het Demeter-label maken het gemakkelijk om de meest milieuvriendelijke wijnen te identificeren. Deze labels, kwaliteitsgaranties, worden verkregen na certificering en controle door onafhankelijke instanties, en maken het mogelijk om de wijnen duidelijk te identificeren die voldoen aan de specificaties van de biologische en biologisch-dynamische landbouw.

Ontdek al onze oranje wijnen.

De oorsprong van sinaasappelwijn

Vaak verkeerd begrepen, is oranje wijn de oorsprong van wijn.

Inderdaad, de eerste wijnen, die waarschijnlijk oranje wijn waren, werden meer dan 8000 jaar geleden geproduceerd in de Kaukasus (regio die Europa en Azië scheidt, tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee).

In Georgië, de bakermat van de wijnbouw, vinden we de oudste sporen van wijnbereiding. Het Georgische volk liet witte wijnen macereren en rijpen in begraven amforen.

Dit kleine historische punt helpt een algemeen aangenomen idee te verdrijven: het waren noch de Romeinen, noch de Grieken die wijn hebben uitgevonden.

Uitverkocht

Uitverkocht

Uitverkocht

Uitverkocht

Wat zijn de eigenschappen van een sinaasappelwijn?

Een sinaasappelwijn is (vooral als deze afkomstig is van biologisch of biodynamisch ) een wijn met karakter, tannine en zeer aanwezige aroma's.

Hoewel elke sinaasappelwijn zijn eigen kenmerken heeft, onderscheiden sinaasappelwijnen zich door hun subtiele en complexe structuren terwijl ze in balans zijn met een prachtige aanwezigheid van tannines.

De kleur is lichtgevend en varieert van lichtgeel tot amber.

Een van de belangrijkste kenmerken van een sinaasappelwijn is de frisheid en lichte zuurgraad.

Oranje wijn is een zeer droge wijn, waardoor hij niet te veel ruimte mag besteden aan suiker en alcohol.

Gecategoriseerd als een tanninewijn, kan een sinaasappelwijn een hele maaltijd begeleiden, van aperitief tot dessert.

De specifieke smaak kan (op een goede manier) liefhebbers van meer "klassieke" wijnen verrassen.

Vergeleken met witte wijn (ontdek de collectie witte wijnen Gérard Bertrand), de kleur van wijn die er het meest op lijkt, de wijnsinaasappel heeft krachtigere aroma's en is verteerbaar

Met een mooie natuurlijke zuurgraad zijn sinaasappelwijnen toch minder zuur dan witte wijnen.

Ten slotte hebben sinaasappelwijnen een goed bewaarpotentieel dankzij hun hoge tannines.Lees meer over de verschillende soorten wijn:

Roséwijn maken: hoe wordt het gemaakt?

Roséwijn, de beste roséwijn en de Languedoc roséwijn


En om meer te weten over:

.