Waar vind ik de beste witte wijn?

Frankrijk heeft veel geweldige witte wijnen

Frankrijk, wijnland bij uitstek, produceert ongelooflijk veel goede witte wijnen , of het nu gaat om traditionele, biologische of biologisch-dynamische teelt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Frankrijk de beste witte wijnen produceert.

Zoals alle witte wijn bieden de beste flessen een zeer mooie frisheid, meestal met een vleugje verkwikkende zuren.

De aroma's en smaken sporen de oorsprong, het terroir en de flora waaruit het bestaat.

De beste witte wijnen zijn degenen die erin zijn geslaagd om briljant, de teelt van een kwaliteitsdruivenras met op maat gemaakte vinificatie waardoor het volledige potentieel van de druif kan worden overgedragen.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij bepaalde witte wijnen zoals Tariquet première Grives, AOC Condrieu uit Côtes-du-Rhône of Chignin Bergeron uit Savoie.

Elke regio heeft zijn eigen terroir en kenmerken, wat het Franse grondgebied zo buitengewoon maakt en het mogelijk maakt om enkele van de beste witte wijnen ter wereld te produceren.

Om deze heterogeniteit van Franse witte wijnen te begrijpen, volstaat het heel eenvoudig om bijvoorbeeld over te schakelen van een wijn uit het zuidwesten zoals een Côtes-de-Gascogne naar een wijn uit de Elzas zoals een Gewurztraminer.

Het is ook duidelijk dat de biologische witte wijnen , maar ook biodynamische witte wijnen , leveren verschillende aroma's van traditionele witte wijnen, die zuiverder, beter gestructureerd, minder alcoholgericht en meer fruitgericht zijn.

Veroudering in vaten geeft een houtachtige toets, die kan worden omgezet in heerlijke smaken van gegrild, geroosterd of brioche.

Een goed voorbeeld van beste witte wijn en van geweldige witte wijn zou zeker een fles zijn Cigalus van Domaines Gérard Bertrand, een high-end witte wijn uit het zuiden van Frankrijk, met zijdezachte, rijke smaken en intense aroma's.

Ontdek de verzameling van de beste witte wijnen van Domaines Gérard Bertrand

Witte wijn en vintage

Van jaar tot jaar veranderen de klimatologische omstandigheden, wat logischerwijs de plantenwereld en in het bijzonder de wijngaarden beïnvloedt.

Zo blijkt het belang van jaargangen, met name afhankelijk van het weer gedurende het jaar, van de lente tot het einde van de zomer, zie vroege herfst voor Laat geoogste wijnen (speciaal voor wijnen uit de Elzas en zoete en zoete witte wijnen).

Het is gemakkelijk te begrijpen dat een milde lente vergezeld van een hete en droge zomer (maar niet te veel) druiven van betere kwaliteit oplevert dan een jaar met een koude lente met late vorst en een zomer met zeer weinig zonneschijn.

Elk wijngebied heeft zijn eigen klimaat en elke druivensoort heeft zijn eigen omstandigheden ideale klimatologische omstandigheden, de goede jaren voor het noordoosten van Frankrijk zullen niet noodzakelijk dezelfde zijn als voor de zuidwestelijke regio.

Een atypisch wijndomein zoals het Château La Sauvageonne produceert bijvoorbeeld een uitstekende witte AOP Languedoc-wijn met het label Biologisch (AB) en Biodynamisch (Demeter), met een sterk karakter, vrijgevigheid, amplitude en frisheid.

Als we de jaren moeten vergelijken, dan is met name de jaargang 2018 een uitstekend jaar voor de Rhône-vallei, Bourgondië en Languedoc-Roussillon, het jaar 2016 voor Bordeaux-wijnen en de wijnen uit de Loire-vallei .

Het oogstjaar 2019 was een uitstekend jaar voor bijna alle wijnregio's van Frankrijk.

De belangrijkste druivensoorten voor witte wijn

De bekendste druivenrassen voor het maken van witte wijn zijn Chardonnay, Pinot blanc, Sauvignon blanc, Grenache blanc, Riesling of Gewurztraminer en vormen het overgrote deel van de productie van Franse witte wijn.

Ook andere, minder bekende en te vaak verwaarloosde druivenrassen verdienen aandacht, zoals Viognier (wijn uit Zuid-Frankrijk), Savagnin (met name gebruikt voor de productie van gele wijn Jura), Aligoté (een neef van Chardonnay) of Gros Manseng (een variëteit van de Pyreneeën die werd gebruikt om Jurançon te produceren).

Een selectie van onze beste witte wijnen

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

Onze wijnpresentatiepagina's:

De verschillende kleuren wijn: rode wijn , witte wijn , roséwijn , sinaasappelwijn

Onze selecties van de beste wijnen van Gérard Bertrand:

Beste rode wijn

Beste roséwijn

Beste sinaasappelwijn

Ontdek het familiebedrijf Gérard Bertrand :

Zijn wijndomeinen van de Regio Occitanie ,

Zijn expertise in het ontwerpen van biologische wijn en biodynamische wijn ,

Zijn ecologische waarden

.