Saga van druivensoorten: Cabernet Franc

Saga des cépages : Cabernet Franc

In Frankrijk vergezelt Cabernet Franc een bloemlezing van synoniemen in de door hem gekozen landen: bouchy in Madiran, bouchet in Saint-Émilion en Bergerac, gros cabernet, carmenet, gros vidure in de Médoc, achéria in Baskenland, enz.

Cabernet Franc is een oude Bordeaux-druivensoort, waarvan de teelt zich heeft verspreid naar de Loire-vallei, maar waarvan de introductiedatum controversieel is. De meest wijdverbreide mening is te danken aan het Odart-account. Toen het land van Richelieu in 1631 tot hertogdom werd verheven, liet kardinaal de Richelieu, die in Guyenne verbleef, enkele duizenden planten van de meest gewaardeerde wijnstok in Bordeaux naar zijn rentmeester, Abbé Breton, sturen, die ze plantte in de regio van Chinon en Bourgueil, waarbij de kardinaal het eigendom van de abdij van Saint-Nicolas-de-Bourgueil heeft geërfd.

Cabernet Franc is te herkennen aan het jonge blad, dat roodgroen van kleur is met bronzen vlakken. De trossen zijn middelgroot, cilindrisch-conisch, min of meer compact, soms gevleugeld met kleine tot middelgrote, bolvormige bessen met een fijne schil van een prachtig blauwachtig zwart.

Deze druivensoort geeft aangename wijnen, waarvan de zachtheid een lust voor het oog is. Minder tanninerijk en samentrekkend dan Cabernet Sauvignon, is ook soepeler en geeft een indruk van volheid wanneer geoogst op de vervaldag. Afhankelijk van hoe het rijpt, biedt het een verouderingspotentieel van meerdere jaren. Wanneer gebruikt als de belangrijkste druivensoort of alleen, geeft het evenwichtige wijnen met zachte tannines en gecontroleerde zuurgraad. Van klei-zandbodems produceert Cabernet Franc een wijn met aroma's van tabak, framboos, zwarte bes en zoethoutviooltje. Op andere terroirs ontwikkelt het ook tonen van peper.

Château la Soujeole in Malepère is de perfecte setting voor deze druivensoort die het in een nieuw en uniek licht onthult voor de Languedoc in wijn Château la Soujeole Grand Vin rouge. Dit ras is ook een van de 7 variëteiten van Cigalus Rouge.

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren.
Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.