Vintage 2021: Retrospectief en perspectieven in Châteaux en Domaines Gérard Bertrand

Millésime 2021 : Rétrospective et perspectives dans les Châteaux et Domaines Gérard Bertrand

Richard Planas, directeur van Châteaux et Domaines Gérard Bertrand, bespreekt de jaargang 2021 in detail.

De essentie

  • Een droog jaar met plaatselijk duidelijke en zeer genuanceerde thermische amplitudes.
  • Een oogstjaar waarin het werk van de "wijnboer" vruchten afwerpt om de oogst te benaderen met uitgebalanceerde en gezonde wijnstokken.
  • Gebalanceerde lading, frisheid in de wijnen, goede zuurgraad : de ingrediënten van een vintage die de tand des tijds zal doorstaan.
  • Een vintage met een typisch mediterraan profiel, met plaatselijke klimatologische en waternuances - vooral in de lente en de vroege zomer - die zeker de specifieke kenmerken van elk van onze terroirs zullen benadrukken: vanaf de grens van de Pyreneeën ( Domaine de l 'Aigle, Château la Soujeole, Domaine de l'Estagnère), tot aan de kustgebieden (Châteaux L'Hospitalet, Château des Karantes, Domaine de Tarailhan) door de uitlopers van Larzac (Château La Sauvageonne, de Clos du Temple, Château des Deux Rocs), vanaf de Montagne Noire (Clos d'Ora en Château Laville Bertrou) en Corbières (Château de Villemajou en Cigalus).

De oogst begon op 26 augustus 2021, met de Sauvignon en Chardonnay van Cigalus, op een mooie zonnige dag zonder overmatige hitte.

Bij alle Châteaux et Domaines Gérard Bertrand is de sanitaire staat van de wijngaard uitstekend met een zeer goede balans tussen druiven en blad gebied : de ideale omstandigheden om de rijpingen te laten vorderen tot het einde van de oogst.

De zuren zijn hoog, wat volledig aromatische en evenwichtige witte en rode wijnen belooft met een superieur verouderingspotentieel.

Voortgang van de wijncampagne 2021

Algemeen van onze 16 kastelen en landgoederen, met weinig neerslag (-30 tot -50% vergeleken met 2020), 2021 voegt zich bij de droogste jaren.Overal regende het vooral in de herfst en vroege winter; in het voorjaar is de aanpak genuanceerd volgens de territoria: de neerslag was sterker in het binnenland dan aan de kust en de Corbières vóór een algemeen en duidelijk "zomerdal".

Wn winter mild en relatief droog resulteerde in een vroege uitbarsting van de wijnstok. We werkten aan groenbemesters door in de herfst om de andere rij te zaaien.

In lente, herdenken we de nacht van 7 op 8 april 2021 toen een massa koude lucht uit Noord-Europa de Languedoc trof toen de wijnstokken aan hun vegetatieve cyclus waren begonnen. We hebben de meest blootgestelde percelen op de bodem van de heuvels beschermd door nachtkolven aan te steken, waardoor het effect van deze voorjaarsvorst op de komende oogst wordt verzacht.

Toen ze door deze episode werden getroffen, waren onze wijnstokken in zeer goede gezondheid. Ze staken het dapper over, vergezeld van biodynamische behandelingen. Een paar weken later konden we zien dat we erin waren geslaagd om het oogstpotentieel in lijn met onze kwaliteitseisen op al onze Châteaux & Domaines te behouden door verliezen te beperken tot 20% van de oogst.

De volgende weken bloeide de bloei zonder overmatige hitte.Het kostte tijd De lenteregens, in totaal weinig in aantal, vielen op het juiste moment om de herfstregens en het begin van de winter over te nemen, en garantie goede minerale voeding, essentieel voor groei en opbouw van het bladoppervlak (fotosynthetische motor van rijping) .

We maakten de grond door regelmatig te werken volgens het principe "één schoffelen is twee gietbeurten waard": een techniek die de goede werking van de bodem bevordert door de concurrentie tussen wijnstokken en natuurgras te beperken en de voeding stimuleert door t13>inbreng van organische stof in de bodem. Dit bevordert ook de mineralisatie van de bodem en de assimilatie van natuurlijk aanwezige mineralen om een ​​harmonieuze ontwikkeling van de wijnstok mogelijk te maken.

We hebben deze actieve aanwezigheid in verband gebracht met de toepassing van blad- biodynamische preparaten (mest en hoornkiezel, kruidenthee en essentiële oliën) en de evenwichtige aanvoer van organische mest om vegetatieve ontwikkeling mogelijk te maken in overeenstemming met de belasting.

De zomer was gematigd, met seizoensgebonden zonnige perioden afgewisseld met koelere perioden. Maar sjaar regen, waterbeheer was een essentieel punt voor het beheer van de wijngaard. We hebben daarom geanticipeerd op de vernietiging van plantendek om de concurrentie te beperken.

De wijnopbrengst wordt vastgesteld over 2 jaar, de vorige vintage was genereus in water en de bloemeninitiatie vond plaats in optimale omstandigheden. Al heel vroeg merken we een vrij royale afgifte van trossen. Het nauwkeurige monitoringwerk van onze kleermakers heeft de voorkeur gegeven aan het juiste aantal knoppen op elke soort in overeenstemming met onze ultra-premium doelstellingen voor onze wijnen.

We benaderen de oogst met een goed gekalibreerde "belasting en bladoppervlak" balans en een functioneel blad om de druiven onder de beste omstandigheden te laten rijpen.

Het einde van het seizoen doemt op met de beroemde "Indian Summer" die zorgt voor een uitzonderlijke hygiënische conditie van de druiven, zodat ze vóór vatting.

Met name dit jaar hebben de toepassingen van biodynamische preparaten een bijzonder belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van de harmonieuze ontwikkeling van de vegetatie en het stimuleren natuurlijke afweer tegen klimatologische agressies (waterstress) of parasieten.

Ze volgden elkaar op volgens het ritme van de seizoenen en planetaire uitlijning: Maria Thun-mestcompost in de herfst, Hoornmest in de lente en Hoornkiezelsteen tijdens de plantengroeifasen van de wijnstok...

Biodynamische toepassingen (op basis van kruidentheee, gefermenteerde plant extracten) een stimulerende rol speelden bij de bladvitaliteit. Dit jaar hebben, afhankelijk van het landgoed, duizendblad, brandnetel en eikenschors onze wijnstokken in staat gesteld zich aan te passen aan hoge temperaturen, droge periodes of maritieme vochtigheid.

De hygiënische toestand van de wijngaard is uitstekend, zoals elk jaar ten koste van waakzaamheid en dagelijkse aandacht om elke wijnstok te begeleiden tot de oogsten, elk perceel inspecteren.

De oogst is nog maar net begonnen en we steken al onze energie in dit laatste stuk om de druiven optimaal te laten rijpen en alle aroma's van een uitzonderlijke vintage te onthullen

Volg onze oogst, domein voor domein:

.

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren.
Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.