Vintage 2019 - Trends en vooruitzichten in de wijngaarden van Gérard Bertrand

Millésime 2019 - Tendances et perspectives dans les vignobles Gérard Bertrand

2019 keert terug naar een meer mediterraan profiel dan de vorige jaargang. Een vintage vol nuances die de specificiteiten en verschillen tussen elk terroir duidelijker naar voren brengt, vanaf de grenzen van de Pyreneeën (Domaine de L'aigle in AOC Limoux en Château la Soujeole in AOC Malepère) naar de uitlopers van Larzac (Château La Sauvageonne in AOC Terrasses du Larzac) via de kust (Châteaux L'Hospitalet, Karantes en Tarailhan in AOC Clape).

Klimaat:

- Minder neerslag dan in 2018, neerslagverdeling vooral in de herfst (en vroege winter) met een duidelijke "zomerbak"

-       Een milde winter, grillige lentetemperaturen en enkele zomerse hittegolven

- Waterbeheer is een essentiële kwestie voor het beheer van de wijngaard

-       De regens waren zeldzaam in juli en augustus, overvloediger in het westen van de Aude (overgangsklimaat tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan) dan in de kust- en oostelijke regio van de Languedoc

Kringloop van de wijnstok:

We hebben een vroege knopuitbarsting waargenomen, gekoppeld aan het einde van de winter met "milde" temperaturen. Vervolgens werden we ertoe gebracht om in kwetsbare gebieden preventief “kaarsen” te plaatsen, waardoor we de valkuil van vorst konden vermijden.

De lenteregens vielen op het juiste moment, om de herfst- en vroege winterregens over te nemen en goed voedingsmineraal te garanderen, essentieel voor groei en het opbouwen van het bladoppervlak ("fotosynthetische motor" van rijping).

Bloei kwam dit jaar traag op gang en nam de tijd, wat de houdbaarheid en rijpheid zal beïnvloeden. De eerste looptijdcontroles bevestigen deze vertraging, die wordt geschat op 7 tot 10 dagen ten opzichte van 2018.

Beheer van de wijngaard:

Door een paar fundamentele principes in acht te nemen, kunnen we erg optimistisch zijn over de jaargang van 2019:

  • Aanpassing van druivenrassen aan het terroir
  • Praktijk (en certificering) van biologisch-dynamische landbouw
  •       Bodemonderhoud door grondbewerking:techniek die de goede werking van de bodem bevordert door de concurrentie tussen wijnstokken en natuurgras te beperken (het adagium "één schoffel is twee gietbeurten waard" is dit jaar nog relevanter)
  • Stimuleren van voeding door aanvoer van organische stof aan bodemenbiodynamische bladtoepassing (hoornmest en silica, kruidenthee en etherische oliën)
  • Controle en aanpassing van opbrengsten en bladoppervlak, aan het potentieel van elk druivenras/terroir-paar

Dit jaar hebben biodynamische toepassingen een bijzonder belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van de harmonieuze ontwikkeling van vegetatie en het stimuleren van de natuurlijke afweer tegen klimatologische agressies (vorst, hagel, waterstress) of parasieten.

Ze volgden elkaar op volgens het ritme van de seizoenen en planetaire uitlijning: Maria Thun-mestcompost, Hoornmest, Hoornkiezel, Valeriaan, Heermoes, Brandnetel, Eikenschors...

Toepassingen van biodynamische preparaten (hoornmest, kruidenthee) speelden een stimulerende rol voor de vitaliteit van het blad. Bovendien, tijdens hittegolven zorgen we ervoor dat de toevoeging van zwavel die het gebladerte onder hoge temperaturen kan verbranden, wordt beperkt.

De hygiënische staat van de wijngaard is uitstekend, maar zoals elk jaar oefenen we waakzaamheid en dagelijkse aandacht door elk perceel te onderzoeken. Monitoring en precisiewerk dat ons in staat stelt elke voet van de wijnstok te begeleiden tot de oogst in de beste voorwaarden.

Een uitstekende jaargang:

De huidige omstandigheden voorspellen een uitstekende oogst, aangezien we een zeer goede balans hebben tussen druiven en bladoppervlak. De druiven zijn in uitstekende sanitaire staat, met functioneel gebladerte (zonder mineraaltekort). We zullen ervoor zorgen dat, zoals elk jaar, voor elk perceel het juiste rijpheidsniveau wordt bereikt en we zullen geduldig zijn voor de oogst, die waarschijnlijk zal eindigen bij de eind oktober.

.

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren.
Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.