IN HET HART VAN DE OOGST 2020

oogst 2020

De geboorte van een geweldige vintage

Met een regenachtige lente en een hete zomer, was het werk in de wijngaard dit jaar bijzonder aandachtig, met als doel de natuur en elke wijnstok met respect te ondersteunen tot de oogst. Na 9 weken oogsten, door de rijen wijnstokken wandelen, de druiven observeren, proeven, de evolutie van hun rijpheid waarderen en hun ontvangst in de kelder met zorg begeleiden, hadden we bij de laatste slag van de snoeischaar op 15 oktober, het gevoel samen de geboorte te hebben gezien van een geweldige oogst van 2020. Ontdek de korte film van de oogst van 2020.

Vintage 2020 – perspectiefnota

20 oktober 2020

Richard Planas, directeur van Châteaux en Domaines Gérard Bertrand

2020: een natte lente gevolgd door een hete zomer

De wijncampagne van 2020 zal sterk gekenmerkt blijven door een uniek en contrastrijk klimaat, afhankelijk van het seizoen.

Winter 2020, mild en regenachtig, zorgde voor een welwillende aanvulling van de waterreserves van de ondergrond en een vroege knopuitbarsting. Uit voorzorg werden we ertoe gebracht om in kwetsbare gebieden preventief "kaarsen" te gebruiken, waardoor we de valkuil van vorst konden vermijden.

De lente, vochtig en warm, zorgde voor actieve groei van de plant, goede ontwikkeling van het bladoppervlak en vroege bloei, records brekend op het gebied van warmte- en regenbalans.

De zomer bleek typisch mediterraan: gebrek aan regenval en hoge temperaturen, maar niet overdreven, zetten de wijngaard op het pad om zijn druiven te laten rijpen.

De oogst begint op 18 augustus, een primeur voor onze wijngaarden, tien dagen voorsprong op de vroege witte druivensoorten (Chardonnays en Sauvignon Blancs).

Biologische indicatoren naar groen

De jaarlijkse regenval heeft in de meeste van onze regio's historische waarden voor het mediterrane klimaat (>800 mm) bereikt. In combinatie met hoge temperaturen, maar normaal voor de regio van de Languedoc, maakten deze watervoorraden een vroege en gunstige ontwikkeling van het gebladerte mogelijk, een ontwaken van de biologische activiteit van de bodem en uitstekende minerale voeding. Maar ze waren ook voorstander van de ontwikkeling van parasieten en plagen, waartegen we de wijnstokken hielpen zich te verdedigen door hun natuurlijke afweer te stimuleren.

Lokaal waren de zware winter- en lenteregens niet voldoende om alle waterstress in de percelen met oppervlakkige grond weg te werken. We hebben dit overwonnen door landbouw, opbrengstregeling en biodynamische toepassingen te combineren.

De zomerstormen (half juli en half augustus) en de dominantie van de zeewind in augustus (verhoging van de luchtvochtigheid) herstelden plaatselijk een goed fysiologisch evenwicht van het gebladerte en de druiven.

Technische monitoring en plotbewaking

Zoals elk jaar oefenden we waakzaamheid en dagelijkse aandacht voor de wijngaard door elk perceel met nauwgezetheid te onderzoeken. Deze controle en dit precisiewerk maken het mogelijk om elke wijnstok tot aan de oogst in de beste omstandigheden te begeleiden.

We hebben ons uitgerust met krachtige tools om onze diagnoses te consolideren: verbonden weerstations, meting van waterstress, voedingsmonitoring door middel van bladsteelanalyse.

We hebben ook een laboratorium gecreëerd om onafhankelijk analyses uit te voeren door middel van "gevoelige kristallisaties" om onze technische keuzes op het gebied van biodynamica te bevestigen

De toepassingen van biodynamische preparaten hebben ook een bijzonder belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van de harmonieuze ontwikkeling van de vegetatie en het stimuleren van de natuurlijke afweer tegen klimatologische of parasitaire aanvallen. Ze volgden elkaar op volgens het ritme van de seizoenen en planetaire uitlijning: Maria Thun-mestcompost in de herfst, Hoornmest in de lente en Hoornkiezel tijdens de vegetatiefasen van de wijnstok...

Een oogst van potentieel van zeer hoge kwaliteit in perspectief

De resultaten voldoen aan onze kwaliteitsnormen: de oogstvolumes zijn in lijn met onze kwaliteitsdoelstellingen.

De uitstekende hygiënische toestand van de wijngaard werd gehandhaafd van het begin tot het einde van de oogst. We moesten zoals elk jaar tijdens de oogst waakzaam blijven, afhankelijk van het weer.

De kwaliteitsindicatoren (snelheid; bladoppervlak/lastverhouding; chemische samenstelling en smaak van de bessen; gezondheidsstatus) voorspellen een uitzonderlijke oogst.

De oogst begon vroeg dit jaar (1 week vroeger dan normaal, meer dan 15 dagen tov 2019) met de oogst van Chardonnay op Cigalus op 18 augustus, ze eindigden op Domaine de l'Estagnère op 15 oktober met de oogst van Cabernet Francs.

Zo hadden we bijna 2 maanden oogst verdeeld volgens de rijpheid van onze verschillende terroirs: zo dicht mogelijk bij de rijpheid van de druiven, evenwicht tussen behoud van frisheid, elegantie van tannines en vol uitdrukking van het aromatische potentieel van de bessen.

Het aandachtspunt voor deze vintage was in de eerste plaats gericht op de witte wijnen waarbij we de rijpingen nauwkeurig in de gaten hebben gehouden om de zuurgraad en de goede balans van deze wijnen te behouden. Op de witte wijnen resulteerden de overvloedige regenval in de lente en de buien tijdens de zomer in sappige bessen en zeer heldere en aromatische sappen.

De eerst verkochte rode wijnen hebben sterke kleuren en zeer geconcentreerde wijnen. De waakzaamheid richtte zich dit jaar op de zeer hoge winbaarheid van de tannines. Zo zijn de maceraties korter en de extracties zeer zacht (licht overpompen, geen overextractie). Oogsten op precies de juiste rijpheid levert elegante wijnen op. De hele tros maceraties op de Carignans maar ook op een paar geselecteerde Syrah's onthullen volledig de uitdrukking van het terroir en de vintage, waardoor de wijn rijk wordt en kenmerkende tonen van tapenade en garrigue komen. De ontsteelde maceraties, grotendeels in de meerderheid, zijn elegant en onthullen alle kracht en complexiteit van de wijnen.

De rosés rijpen nog 6 maanden in vaten. Dit jaar hebben alle landgoederen zich uitgerust met gekoelde containers en kratten waardoor we verse druiven kunnen persen om al hun aroma's te behouden en zo bleke rosés te verkrijgen . De kleuren zijn prachtig en het aroma ziet er veelbelovend uit.

De blanken voltooien langzaam hun co-fermentatie in vaten en voltooien langzaam de fermentatie van de suikers. De kleuren zijn oogverblindend, de wijnen zijn levendig en schoon met een uitstekend verouderingspotentieel en zijn al zeer aangenaam om te proeven.De komende 6 maanden in vaten zullen het aromatische potentieel van deze geweldige wijnen volledig tot uiting laten komen

Aan het einde van een jaar van nauwkeurig werk in de wijngaard, hebben al onze teams, versterkt door de hele seizoensplukkers, samen bijgedragen aan het hoogtepunt van de oogst van 2020, die uitzonderlijk belooft te worden.

.

Meer informatie gebruiksaanwijzing

article decanter.com clos d'ora vignes gérard bertrand

De geweldige wijnen van Gérard Bertrand beloond op de website Decanter.com

Un coffret nommé « Dégustation » ? 🎁

Un coffret nommé « Dégustation » ? 🎁

illustration noel coffret vin cadeau caisse bois homme femme

Kerstmis maakt zich nu op

Opmerkingen

Payraudeau December 10 2020

Bonjour la maison Gérard Bertrand
Nouvel arrivant dans l équipe commercial sur le département du Maine et Loire depuis début août , suis très heureux de découvrir cette vidéo
Qui met en valeur cet excellent millesime et du travail de l équipe dans les vignes et dans les chais qui réalisent des grand vins .

Au plaisir d y aller au plus vite si possible dans se monde de …….🍾

Vinicolement

Franck Payraudeau

gerard joulie December 10 2020

Cher Gérard ,
bravo à toi et à tes équipes on retrouves des professionnels et surtout des gens de passion .
C’est ça la vraie réussite
Félicitations à toi et tes collaborateurs
Amicalement .
Gerard

Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.