De toekomst op het juiste moment verwelkomen op het terrein van Château l’Hospitalet

Accueillir l’avenir au bon moment sur les terres du Château l’Hospitalet

Ondersteuning, verzorging, monitoring en monitoring van de maankalender, Marc-Olivier Trompette, manager van Château l'Hospitalet, is een overtuigd biodynamist, zowel in de wijngaarden als in zijn eigen tuin. Een manager die aandacht heeft voor zijn terroir met een krachtige aantrekkingskracht, zoals de wijnen van La Clape.

De oogsten volgen elkaar op, maar zijn niet gelijk. Elk jaar heeft zijn specifieke kenmerken en elke vintage is uniek. Altijd met deze constante, die van de zoektocht naar optimale rijping, centraal in de productie van Gérard Bertrand's beste wijnen.

Marc-Olivier Trompette is klaar om de toekomst van de oogst van 2021 te verwelkomen. De data liggen echter niet op voorhand vast. En het is pas na verscherpt toezicht dat de percelen na elkaar worden geoogst, afzonderlijk, volgens precieze criteria: «Bij Gérard Bertrand duwen we de looptijden naar hun maximum om fenologische evenwichten en optimale rijpingen. Deze methode stelt ons in staat om de geweldige wijnen te produceren die we elk jaar leveren. »
De oogsttijd kan dan gespreid worden over twee en een halve maand. Een scharnierperiode waarin de verschillende kenmerken van de percelen en bodems van La Clape volledig tot hun recht komen. Voor Marc-Olivier is het "een intense periode van toezicht. We kunnen de wijngaard vergelijken met een jong kind. We houden hem in de gaten zodat hem niets overkomt. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het correct en zonder haperingen evolueert. We zijn twee tot drie keer per week op tournee op al onze percelen en doen ook analyses. Het doel is om de druiven zo goed mogelijk te begeleiden en de door Gérard Bertrand verwachte kwaliteit te bereiken. »

Op zoek naar een natuurlijk evenwicht

De oorsprong van een goede wijn is de druif. En om de voortreffelijkheid van de druiven te bereiken, passen de landgoederen van Gérard Bertrand biodynamica toe. Biodynamica is meer dan een praktijk, maar voor Marc-Olivier is biodynamica een levenskunst: "We zoeken naar een balans en streven ernaar de plant te begrijpen. Net als bij mensen proberen we hun problemen te begrijpen en te interpreteren wat ze ons visueel voorstellen. We werken veel aan gevoelens en gebruiken kruidenthee, natuurlijke preparaten om ze te behandelen of om ze goed te laten wennen. »
In de biodynamica zijn behandelingen niet automatisch. In tegenstelling tot de conventionele wijnbouw wordt de bodem alleen bewerkt als er een behoefte is die door analyses wordt bevestigd. Deze methode is complexer en vereist een sterke inzet van de teams, een nauwe samenwerking tussen het natuurlijke en het wetenschappelijke en rekening houdend met de verschillende terroirs.

Een wijngaard, terroirs

Op het massief van La Clape overheersen twee terroirs. De eerste, kleiachtig, zorgt voor een interessante waterreserve omdat het water in de zomer geleidelijk aan de wijnstok wordt teruggevoerd. De tweede, van het kalksteentype, wordt gekenmerkt door warmere bodems. Dit zijn percelen waarop de rijpheid eerder komt door resonantie van de zon. De wijn die van deze grond wordt gemaakt, heeft een helder, fris en zout karakter.
Als de oogst voorbij is, zal de grond zijn rechten terugeisen, maar het team van Marc-Olivier heeft nog niet het laatste woord gezegd. Het zal de wijnstok helpen om voorzichtig de rustperiode in te gaan: "Het is tijd om de bodem te herstellen, te verdichten, te voorzien van sporenelementen en aminozuren om volgend jaar een goede herstart mogelijk te maken.»

De toekomst verwelkomen - Oogst 2021:

Opmerkingen

Wees de eerste om te reageren.
Alle opmerkingen worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.